BÉZNĂ, BEZNE, NOUN ( ADESEA FIGURATIV ) ABIS, ÎNTUNERIC MARE, DE NEPĂTRUNS, NEGURĂ GROASĂ - DIN LIMBA SLAVĂ VECHE BEZDŬNA,  БЕЗДНА

 

               БЕЗДНА    [ˈBʲEZNƏ]

        БEЗ = FĂRĂ      ДНО = FUND / CAPĂT

 

 

 

"

"Trupa BÉZNĂ Theatre pare să funcţioneze (…), într-un anumit sens, după principiile acelui teatru-flagel pentru care Antonin Artaud militase până la delir acum aproximativ şapte decenii – acel teatru care trebuie să mistuie asemeni ciumei, purificat de clişee şi purificând, la rândul său, umanitatea de zgura ipocriziei."

— OANA MEDREA

 

 

BÉZNĂ Theatre este un colectiv de teatru politic britanic-român format în 2013 de Sînziana Koenig și Nico Vaccari. BÉZNĂ este dedicată activismului prin teatru neînfricat în medii artistice și educaționale din România și Marea Britanie. Credem că teatrul are potențialul de a fi o platformă puternică pentru a conștientiza despre inegalitatea socială și pentru a inspira schimbare. Am realizat 6 producții de teatru apreciate critic și am condus 9 programe educaționale orientate socio-politic care explorează probleme sociale și politice urgente.

 

Considerăm că teatrul este o platformă puternică pentru activismul la nivel local.

Creăm TEATRU social INTERVENȚIONIST CARE CONTESTĂ INEGALITATEA PRIN FORME ARTISTICE NOI.

Ne propunem SĂ PROMOVĂM EMPATIA, să responsabilizăm publicul și să inspirăm schimbarea.  

 

 

Sînziana Koenig - Co-Director Artistic

Sînziana este regizoare, dramaturg, și activistă. A studiat regia la Drama Centre London și a co-fondat BÉZNĂ Theatre cu Nico în anul 2013. Sînziana a regizat producția de debut a trupei BÉZNĂ din Londra în care a explorat dinamica structurilor de putere violente din închisori (Deathwatch de Jean Genet). În calitate de regizor Sînziana a abordat, de asemenea, cultura violului și misoginia online (boyz and girlz) și relația dintre capitalism, apatia consumatorilor și criza climatică (VINOVAT, -Ă) și a lucrat la ultimele cinci producții ale lui BÉZNĂ în calitate de dramaturg și / sau scriitor. Sînziana este activistă pentru drepturile animalelor și este, de asemenea, responsabilă pentru teasere video, trailere, dramaturgie și traduceri.

 

Nico Vaccari - Co-Director Artistic

Nico este regizor de teatru, dramaturg și activist. A studiat regia de teatru la Drama Centre Londra și a co-fondat BÉZNĂ Theatre în 2013. Cu BÉZNĂ a investigat impactul distructiv al capitalismului liber și al privatizării în masă în Europa postcomunistă (CRIME), relația dintre tehnicile de interogare [ război ], pornografia heterosexuală hardcore [divertisment] și relațiile interpersonale [dragoste], violența patriarhală și femicidul în România (112) și relația dintre capitalism, apatia consumatorilor și criza climatică (VINOVAT, -Ă). Spectacolul CRIME a câștigat premiul special al juriului pentru cel mai bun spectacol și cel mai bun actor la festivalul FIST din Suceava, România.

 

Oana Pușcatu - Actriță

Oana a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale" din București, România și de la absolvire a lucrat constant în teatre independente și de stat din București. Pe lângă colaborarea cu BÉZNĂ de la mutarea lor la București în 2014, Oana este actriță angajată la Teatrul Mic din București și este solista trupei AVENUE.

 

Claire Gilbert - Producătoare

Claire este producătoare independentă de teatru înteresată în teatru politic nou. Pe lângă activitatea pentru BÉZNĂ Theatre, Claire este producătoare trupei Squint și producatoare asociată pentru Out of The Forest Theatre. În trecut Claire a lucrat pentru compania Complicité la spectacolele The Encounter, A Pacifist’s Guide to the War on Cancer și Lionboy și pentru compania Wayward Productions la spectacolul Grief is the Thing with Feathers.

 

Dan Balfour - Sound Designer

De când a absolvit cursul Theatre Sound la The Royal Central School of Speech and Drama din Londra, Dan lucrează constant în teatre din Marea Britanie. Pe lângă colaborarea cu BÉZNĂ, Dan a lucrat la Effigies of Wickedness la Gate Theatre, Londra și la Great Apes de Will Self la Arcola Theatre din Londra. Dan a lucrat, de asemenea, ca designer de sunet asociat pentru producții precum Fanny & Alexander de Ingmar Bergman la teatrul The Old Vic, Londra și la turneul în Marea Britanie al spectacolului People Places & Things de Duncan Macmillan. Dan este nominalizat în prezent pentru cel mai bun design de sunet în cadrul premiilor de teatru Off Westend (2018).

 

UK company number: 11253771